Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, mar, 23 2019
Senaste Nytt...

Världspremiär för ny eldriven sopbil

Så här ser den ut - den nya eldrivna sopbilen som i höst börjar rulla i centrala Göteborg. Foto: Renova
Så här ser den ut - den nya eldrivna sopbilen som i höst börjar rulla i centrala Göteborg. Foto: Renova
Publicerad av
Christer Wiik - 13 apr 2018

Tystare och inga avgaser – det är resultatet av en nyutvecklad elsopbil. Nu har bilen premiärvisats mitt i Göteborg där den ska hämta göteborgarnas avfall. Renova, Kretslopp och vatten i Göteborgs Stad och Volvo Lastvagnar har samarbetat för att sopbilen ska bli verklighet.

För göteborgarna innebär eldriften bättre luftkvalitet vilket är en viktig fråga i de centrala delarna. Elsopbilen släpper varken ut partiklar eller avgaser. Eldriften är också tyst vilket förbättrar livskvaliteten för de som bor i området. För dem som kör sopbilen blir arbetsmiljön bättre.

För Göteborgs Stad och Renovas del handlar utveckling av elektrifierade fordon om att ligga i framkant när det gäller säkerhet, miljö och teknisk utveckling.

– Sedan 2015 körs alla våra drygt 200 tunga fordon på fossilfritt bränsle. Med en helt eldriven sopbil tar vi och våra kunder ännu ett kliv för en hållbar återvinning och avfallshantering. Den eldrivna sopbilen ger stora miljömässiga fördelar för stadsmiljön, vår personal och alla som bor och verkar i staden, säger Anders Åström, VD på Renova.

– Vi arbetar för att Göteborg ska bli hållbart. Det handlar om att lämna över en stad där också våra barn kan ha en framtid, säger Birgitta Roos, förvaltningsdirektör på Kretslopp och vatten.

Den eldrivna sopbilen börjar köra i centrala Göteborg under hösten.

Eldrift gör det möjligt att planera för bebyggelse och infrastruktur på ett friare sätt än idag. Samtidigt kan transporterna effektiviseras.

 

 

Annons

Annons