Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, mar, 20 2019
Senaste Nytt...

Skogsindustrierna: Kilometerskatt påverkar konkurrenskraften negativt

Karolina Boholm. Foto: Skogsindustrierna
Karolina Boholm. Foto: Skogsindustrierna
Publicerad av
Simon Matthis - 13 mar 2018

TT gick fredagen den 9 mars ut med att regeringen kommer att presentera ett nytt förslag till kilometerskatt.

Även om regeringen nu säger sig vilja differentiera skatten geografiskt och mellan olika typer av vägar är det ändå en skatt som kommer att läggas ovanpå redan befintliga skatter, påpekar Skogsindustrierna som framhåller att Sverige redan har en av Europas högsta dieselskatter.

– Genom att lägga på ytterligare en skatt, utan att samtidigt sänka andra skatter, påverkas svensk skogsnärings konkurrenskraft negativt, säger Karolina Boholm, transportdirektör på Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.

 

Regeringen anger att syftet med en kilometerskatt är att jämna ut konkurrensen mellan svenska och utländska åkare genom att de får betala samma skatt. Men, enligt Skogsindustrierna, är en stor skillnad mellan svenska och utländska åkare är att lönekostnaderna är högre för de svenska åkarna. Den skillnaden kommer inte försvinna genom förslaget.

 

– Även med en differentierad skatt missgynnas industrier på landsbygden. Istället borde regeringen börja om och genomföra en samlad översyn av all beskattning på vägtrafik. Samtidigt bör regeringen också genomföra samlad översyn av hur skatter och avgifter är koordinerade inom transportområdet och hur de påverkar konkurrenskraften, säger Karolina Boholm.

Annons

Annons