Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, mar, 22 2019
Senaste Nytt...

ABB demonstrerar e-mobilitet i Davos

ABB:s elbus i Davos. Foto: ABB
ABB:s elbus i Davos. Foto: ABB
Publicerad av
Christer Wiik - 23 jan 2018

I Davos, värdort för World Economic Forums (WEF) årliga konferens, blir snabbladdning av e-fordon en integrerad del av transportekosystemet. Davos invånare och WEF-deltagarna kan själva uppleva den toppmoderna TOSA-bussen. Den prisbelönta TOSA-bussen som utvecklats av ABB i Schweiz används redan i Genève och kommer snart att tas i drift i Nantes i Frankrike. Det skriver ABB i ett pressmeddelande.

Elbussen kan ladda batterierna på bara 20 sekunder medan passagerarna stiger av och på. I Davos kommer bussen att köra längs den hårt trafikerade Linje 1 som går från turistcentret till sjukhuset. Detta är första gången TOSA-teknik används i alperna. Tanken är att köra systemet under extrema vinterförhållanden. ABB förväntar sig tillsammans med projektpartners att få värdefulla insikter från det här pilotprojektet.

Dessutom kommer elbilar som transporterar runt deltagarna i Davos att kunna ladda sina batterier på åtta nyinstallerade snabbladdstationer från ABB.
Tillsammans ger TOSA-bussen och laddstationerna en kraftfull och praktisk demonstration av toppmodern hållbar transportteknik som i allt högre grad driftsätts runt om i världen i och med att e-mobilitet blir drivkraften för att få till stånd energieffektivitet med låg miljöpåverkan för bilar, bussar, tåg, fartyg och bergbanor.

”Övergången till elfordon är inte längre en fråga om, utan snarare en fråga om när och hur snabbt”, säger ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer. ”Elfordon blir allt attraktivare för bilisterna. Förutom att vara ekologiskt ansvarstagande blir de allt billigare att köpa och underhålla.”

Snabbladdning på World Economic Forum
För e-bilar är ABB redan den globala ledaren inom snabbladdning med fler än 6 000 stationer installerade i över 50 länder. I Davos får världens ledare se de åtta nyinstallerade laddstationerna ABB Terra 53 när de laddar. ABB Terra 53 är den bästsäljande laddstationen på 50 kW likström i Europa och Nordamerika och har stöd för laddstandarderna CCS, CHAdeMO och simultan 43 kW växelströmsladdning.

Vad gäller kollektivtrafik ligger den helt eldrivna TOSA-bussen i Davos i framkant av hållbara transportinnovationer. TOSA erhöll den prestigefyllda utmärkelsen Watt d’Or 2018 i kategorin energieffektiv mobilitet från Swiss Federal Office of Energy. TOSA-teknologin har utvecklats i Schweiz av ABB tillsammans med Transport Publics Genevois (tpg), Office de Promotion of Industries et des Technologies (OPI), Services Industriels de Genève (SIG) och busstillverkaren Carrosserie HESS.

 

Annons

Annons