Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, sep, 25 2018
Senaste Nytt...

Tyskland dras inför EU-domstol för diskriminerande vägavgifter

Tyska Autobahn A 81 i början av semesterperioden i närheten av staden Rottenburg. Foto: Wikipedia, kredit: Alexander Blum
Tyska Autobahn A 81 i början av semesterperioden i närheten av staden Rottenburg. Foto: Wikipedia, kredit: Alexander Blum
Publicerad av
Markku Björkman - 12 okt 2017

Österrike drar Tyskland inför EU-domstolen för Tysklands planer på vägavgifter som bara drabbar utlänningar.

Även om Österrike är en av de tuffaste kritikerna av den föreslagna vägtullen, har grannländer som Belgien, Danmark och Nederländerna också övervägt att dra Tyskland inför EG-domstolen.

Avgifterna påverkar utlandsregistrerade bilar som använder landets motorvägar och kan kosta upp till 130 euro om året, motsvarande drygt 1 200 kronor. Tyska förare ska kunna få tillbaka hela summan genom skatteavdrag.

- Tyskarna kommer inte att betala för att de är tyska. Österrikarna kommer att betala för att de är österrikare. Vi kommer inte att acceptera detta. Det här är en indirekt diskriminering baserad på nationalitet, säger Österrikes transportminister Jörg Leichtfried.

Österrike räknar med att domstolen fattar beslut någon gång i slutet på nästa år eller i början av 2019, samma år som avgifterna, som kallas för MAUT på tyska, väntas bli införda.

Källa: FNB

Annons

Annons