Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, sep, 26 2018
Senaste Nytt...

DI: Uber blockerade svenska poliser

Eric Risberg/AP/TT: Uber har även i Sverige använt sig av hemlig mjukvara för att försvåra myndigheternas granskning. Arkivbild.
Eric Risberg/AP/TT: Uber har även i Sverige använt sig av hemlig mjukvara för att försvåra myndigheternas granskning. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 10 okt 2017

Tidigare i år inledde amerikanska myndigheter en brottsutredning mot Uber för användning av en hemlig mjukvara kallad Greyball. Den har gjort det möjligt för förare att undvika att bli upptäckta av transportmyndigheter, genom att kontrollanter från myndigheterna har kunnat identifieras och nekas att resa.

Nyligen drog Londons transportmyndighet in ubers taxilicens, delvis beroende på Greyball. Även i Sverige har tekniken använts. Mejladresser som slutade med polisen.se blockerades och Uber försvårade för användare som befann sig i området kring polishuset i Stockholm, enligt DI. Poliser kunde inte heller öppna nya konton i privata telefoner.

Det ska ha skett i samband med granskningen av tjänsten Uber Pop, som lades ner i maj 2016.

Det tog någon månad innan vi blev avstängda. Vi var inte välkomna som kund, säger polisinspektör Anders Thonfors, som utrett drygt 100 förare som kört för Uber Pop, till DI.

Uber skriver i en kommentar till tidningen att användningen av programvaran har förbjudits, men företrädare för företaget vill inte svara på frågor.

 

Annons

Annons