Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, sep, 26 2018
Senaste Nytt...

Rusta bygger ut i Norrköping

Rustas distributionscentral i Norrköping. Foto: Rusta
Rustas distributionscentral i Norrköping. Foto: Rusta
Rustas kraftiga expansion har successivt krävt utökad logistikkapacitet. Foto: Rusta
Rustas kraftiga expansion har successivt krävt utökad logistikkapacitet. Foto: Rusta
Magnus Hallin, logistikchef  på Rusta. Foto: Rusta
Magnus Hallin, logistikchef på Rusta. Foto: Rusta
Publicerad av
Christer Wiik - 10 okt 2017

Det har gått över förväntan för den svenskägda varuhuskedjan Rusta. Sitt centrallager på Händelö, Norrköping, som invigdes så sent som hösten 2015, har redan nått kapacitetstaket. Sedan våren 2017 bygger bolaget därför en ny drygt 46 000 kvadratmeter stor anläggning som ska knytas ihop med det befintliga centrallagret. Detta för att klara Rustas fortsatta expansion med en volymökning runt 15 procent per år, enligt Magnus Hallin, logistikchef på bolaget.

Det var september 2015 som Rusta invigde sitt nuvarande storlager på Händelö, strax utanför centrala Norrköping. Det var då företagets största investering sedan Rusta grundades 1986.
Distributionscentralen i Norrköping har sedan driftstart varit navet i Rustas logistikkedja och har haft som uppgift att serva samtliga 86 varuhus i Sverige 18 varuhus i Norge samt 1 varuhus i Tyskland

Nya byggnaden klar hösten 2018
Den högautomatiserade höglageranläggningen har en total lageryta på cirka 72 000 kvadratmeter, varav 12 meter hög låglagerdel och entresol om 64 000 kvm, samt en 34 meter hög automatiserad höglagerdel på cirka 8 500 kvadratmeter
- Driften har gått utmärkt från dag ett och framåt, utan några stora driftstörningar, säger Magnus Hallin, som berättar att den nya tillbyggnaden på 36 000 kvadratmeter (+ 10 000 entresol) beräknas stå klar hösten 2018.
- Det är rent konventionellt lager med en takhöjd om 12 meter, fortsätter Hallin.

Delad entreprenad
Rusta bygger i egen regi, men med hjälp av byggentreprenören Byggkoordinator, som enligt utsago ansvarar för såväl projektering som för den fysiska byggprocessen.

Fakta
Rusta arbetar med centrala inköp direkt från tillverkarna och bolaget har sina egna distributionscentraler. En vanlig dag plockas det cirka 1 300 varuhuspallar på Rustas lager i Sverige. Utöver det skall 400 privatkunder få sina hembeställda varor plockade och distribuerade. Drygt 1 000 pallar kommer in via lastbilar från svenska och europeiska leverantörer samtidigt som upp till 30 containers från Asien töms dagligen.
Rustas kraftiga expansion har successivt krävt utökad logistikkapacitet.
För att säkra framtida behov beslutade Rusta för ett par år sedan att centralisera lagerverksamheten och bygga ett nytt lager i Norrköping. Den nya distributionscentralen sattes i drift under hösten 2015 och är ett modernt, effektivt och högteknologiskt lager på 6 572 000 kvadratmeter, där delar av ytan är ett helautomatiserat höglager. Nu bygger alltså Rusta ut även detta lager med cirka 30 000 36 000 + 10 000 kvadratmeter för att möta en ökad efterfrågan.
Källa: Rusta

 

Annons

Annons