Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jul, 16 2018
Senaste Nytt...

Tysk domstol bäddar för dieselförbud

Erik Simander/TT: Diesel ser ut att vara på väg bort i många städer. Arkivbild.
Erik Simander/TT: Diesel ser ut att vara på väg bort i många städer. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 28 jul 2017

"Att skydda hälsan är viktigare än rätten till egendom och frihet för de bilägare som berörs av förbudet", säger rättens ordförande Wolfgang Kern enligt Reuters.

Bakgrunden är att den tyska miljölobbygruppen DUH gick till domstol för att få till ett förbud mot dieselbilar i Stuttgart. Delstaten Baden-Württemberg föreslog i stället att äldre dieselbilar skulle byggas om för att på så sätt få ned utsläppen. Dessutom ville man från delstaten se utbyggd kollektivtrafik som en ytterligare åtgärd.

Det senaste i raden

Beskedet från Tyskland är det senaste i en rad av beslut mot bensin- och dieselbilar. Så sent som i onsdags rapporterade Reuters, med hänvisning till ett flertal tidningar, att Storbritannien kommer att förbjuda försäljning av bensin- och dieselbilar från 2040. I juli meddelade den franske presidenten Emmanuel Macron att Frankrike kommer att införa ett liknande förbud från 2040.

Borgmästarna i Paris, Madrid, Mexico City och Aten har också sagt att de planerar att förbjuda dieselbilar i stadskärnorna från 2025. I vintras infördes ett kort dieselförbud i Oslo som följd av stadens svåra luftföroreningar.

Volvo satsar på el

Samtidigt börjar nu biltillverkare att förbereda sig på förändringar. Under årets Almedalsvecka sade Volvo Cars att alla nya Volvo-modeller som lanseras från och med 2019 ska ha en elmotor.

Det första är att våra kunder i ökad grad efterfrågar elektriska bilar. Det är en tydlig trend som vi vill svara på. Det andra är att vi har ambitionen att komma ner ytterligare när det gäller CO2-nivåer (koldioxidnivåer) med bilarna och då behöver vi elektrifiera, sade Samuelsson då till TT.

Annons

Annons