Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jun, 22 2018
Senaste Nytt...

Saltå Kvarn ansluter till transportsystem

Bo SJöberg. Foto: CHEPS
Bo SJöberg. Foto: CHEPS
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 12 jul 2017

Under 2016 grundlades det första steget för att skapa ett mer hållbart transportsystem när ICA, Coop, Dagab och Bergendahls bestämde sig för att acceptera CHEPs tjänstefierade pallhantering genom pooling. Ett viktigt andra steg i införandet av pallhantering som tjänst är att även leverantörer till dagligvaruhandeln blir en del av systemet. När Saltå Kvarn nu ansluter stärks systemet ytterligare.

Det nya transportsystemet flyttar fokus från en produkt med många dolda kostnader till en transparent tjänst. Detta skapar förutsättningar för en ny kostnadseffektiv och miljövänlig distributionsmarknad i Sverige.

– Saltå Kvarn har i första hand tecknat avtal med CHEP för att det gör samarbetet med våra kunder smidigare. Att det dessutom har visat sig att det ekologiska fotavtrycket reduceras med CHEPs affärsmodell är självklart en starkt bidragande orsak till vårt samarbete, säger Johan Ununger, vd på Saltå Kvarn.

 Pooling av lastbärare innebär att resurser används mer effektivt än vid vanlig pallhantering, vilket ger positiva miljöeffekter. Jämfört med EUR-pallshanteringen i Europa ger CHEPs pooling en fjärdedel så mycket avfall till deponi eller förbränning, en tredjedel så mycket trä används och hälften så mycket CO2 genereras. CHEPs pallhantering i Sverige är dessutom koldioxidneutral.

– Att Sveriges mest hållbara livsmedelsföretag väljer att ansluta till vårt poolingsystem visar styrkan i såväl vårt erbjudande som det fokuserade hållbarhetsarbete som CHEP driver i Sverige och internationellt. För oss är det extra roligt att huvudskälet är att göra samarbetet med kunderna smidigare, säger Bo Sjöberg, vd på CHEP Norden.   

Saltå Kvarn kommer nu konvertera sina inflöden från utlandet. Redan nästa vecka kommer de första flödena från Italien.

Annons

Annons