Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jun, 22 2018
Senaste Nytt...

Japanmöte bäddar för ökad svensk handel

Shizuo Kambayashi/AP/TT: Japans premiärminister Shinzo Abe besöker Stockholm i helgen. Arkivbild.
Shizuo Kambayashi/AP/TT: Japans premiärminister Shinzo Abe besöker Stockholm i helgen. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 07 jul 2017

På lördag tas Shinzo Abe emot av statsminister Stefan Löfven (S) och företagsföreträdare i Sverige, för att bland annat diskutera ett fördjupat ekonomiskt samarbete.

Redan i dag är affärsrelationerna mellan Sverige och Japan goda. Omkring 1 500 svenska företag bedriver handel med Japan, varav ungefär 150 bolag är etablerade på den japanska marknaden och sysselsätter 20 000 personer. Bland företagen som omsätter och anställer mest finns svenska tungviktare som ABB, Ikea, H&M och Ericsson.

Liten andel

Men sett till Sveriges totala utrikeshandel är handeln mellan länderna relativt liten, med en exportandel på 1,5 procent och en importandel på 1,2 procent.

Enligt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, finns det potential för mer handel, inte minst i takt med att Japan närmar sig ett frihandelsavtal med EU.

Ett frihandelsavtal kommer att sänka trösklarna för EU-länder, vilket är positivt för svenska exportörer som framför allt exporterar verkstadsvaror, maskiner, läkemedel, transportmedel och högteknologiska produkter, säger Sellgren.

Avtalet skulle inte bara innebära en ekonomisk milstolpe för de båda regionerna. Det visar också att Japan är redo att gå från en sluten marknad till att öppna upp mer för handel och investeringar.

Jubileumsfirande

Om ett år firar Sverige och Japan 150 år av nära diplomatiska relationer och Sverige ligger rätt i tiden med att stärka banden med Japan och välkomna landets nya öppenhet. Därför kan det här mötet bli ett steg i att fördjupa handelsrelationerna ytterligare, säger Sellgren.

En ökad svensk handel skulle inte bara att gynna dagens exportörer inom industri och verkstad men skulle också skapa möjligheter för den svenska tjänstesektorn.

Japan utmanas av en åldrande befolkning och en låg andel arbetande kvinnor. Här kan Sverige bidra med att exportera lösningar inom exempelvis äldreomsorg, barnomsorg och jämställdhet. Sverige har också ett starkt hållbarhetstänk i sitt dna och vår teknik inom energieffektivisering och förnybar energi kan bidra till att lösa Japans energimarknad.

Annons

Annons