Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jun, 22 2018
Senaste Nytt...

Stort svenskt intresse för färjetrafiken över Kvarken

Wasa Express i hamnen i Vasa i Finland år 2016. Foto: Wikipedia, Eemeli113
Wasa Express i hamnen i Vasa i Finland år 2016. Foto: Wikipedia, Eemeli113
Publicerad av
Markku Björkman - 05 jul 2017

En delegation från europeiska investeringsbanken, EIB, besöker Vasa den 4 och 5 juli. Under den första dagen diskuterade man Kvarkenprojektet. Parterna har gått igenom projektet och sett över olika finansieringsalternativ.

Finska staten har lovat projektet 25 miljoner euro. På svenska sidan har Västerbotten bett den svenska regeringen gå in med samma summa.

Diskussionerna är trots allt inledande och kommer troligtvis att fortsätta under hösten. Dessutom möttes ledande politiker och tjänstemän vid Österbottens förbund och Region Västerbotten nyligen under två dagar i Vasa, för att diskutera byggandet av en ny bilfärja mellan Vasa och Umeå. 

Utvecklingen av båttrafiken i Kvarken spelar en viktig roll då regionerna ska fördjupa sitt samarbete. I Sverige har förutom Västerbottens län även andra landskap visat intresse för båttrafiken.

- Det var nytt för mig att många andra landskap i Sverige har sagt att en fungerande förbindelse är viktig för dem, konstaterar Österbottens landskapsdirektör Kaj Suomela.

Det synligaste utvecklingsobjektet är byggandet av en ny bilfärja mellan Vasa och Umeå. Det finns redan planer för fartyget, men finansieringen har varit ett problem. Suomela säger att finansieringen kommer att klarna inom kort.

- Det tar ännu någon månad innan projektets finansiering och vem som deltar i finansieringen klarnar.

Information om en ny Kvarkenfärja väntas komma ännu under detta år.

Källa YLE & Vasabladet

Annons

Annons