Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jun, 18 2018
Senaste Nytt...

 Tio megaprojekt i Sydsverige

Publicerad av
Simon Matthis - 15 jun 2017

Det byggs så det knakar i södra Sverige. Hundratals nya projekt för många miljarder. Stora infrastrukturprojekt och offentliga investeringar.  

Entreprenad Live har listat 10 av de allra största projekten, som alla kommer att ha stor betydelse för Sydsveriges entreprenörer i många år framöver.

1. Järnvägen Arlöv-Flackarp

Uppgraderingen av järnvägen mellan Malmö och Lund till fyra spår är den största enskilda infrastruktursatsningen i södra Sverige. I dagarna blev det klart att NCC tillsammans med spanska Obrascon Huarte Lain har tagit hem den första delen av kontraktet. Totalt beräknas ombyggnaden kosta fem miljarder och stå klart 2023.

2. Spårvagnen i Lund

Arbetet med spårvagnen i Lund är nu i full gång (se separat artikel). Ordersumman är på knappt 800 miljoner kronor och spårvagnen ska kunna tas i drift 2019. Skanska är huvudentreprenör.

3. Nytt bostadsområde i Borstahusen Landskrona

Arbetet är i full gång med 1100 nya lägenheter i Borstahusen norr om Landskrona. De första hyresgästerna flyttade in i våras. Området utvecklas bl.a. av Midroc, Emrahus, Veidekke, HSB och Derome. Staden släpper också ett antal friliggande tomter.

 

4. Ny hotell- och kongressanläggning Helsingborg

 

Arbetet pågår för fullt med Midrocs nya hotell- och kongressanläggning i Helsingborg. Hela anläggningen beräknas kosta en och en halv miljard kronor och stå klart 2019-2020.

 

5. Pottholmen Karlskrona

 

Arbetet har precis dragit igång för utvecklingen av Pottholmen vid infarten till Karlskrona centrum. Det är ett projekt värt 1,5 miljarder kronor och innefattar bl.a. World Trade Center, 450 bostäder och ett nytt resecentrum.

 

6. C 4-shoping och Hammar

 

 

Öster om Kristianstad byggs ett nytt stort shoppingcenter som ska ge plats till 100 nya butiker. Området ligger i direkt anslutning till E 22 och ska enligt planerna tjäna ett upptagningsområde på över 300 000 personer. Första butiken förväntas öppna i höst. I anslutning till shoppingcentret anläggs en ny stadsdel, Hammar, med 450 bostäder.

 

7. Bostäder för miljarder i Malmö

 

 

I Malmö pågår en så stor mängd nya kontors- och bostadsprojekt att det är svårt att framhålla ett projekt framför ett annat. Många miljarder investeras. Här är några av de största: Kvarteret Citadellsvägen, Norra Sorgenfri, Västra hamnen, Limhamns Sjöstad, Bunkeflostrand, Kirseberg.

 

8. The Point

 

 

I dagarna togs första spadtaget för The Point i Hyllie i Malmö. Det blir med sina 110 meter och 29 våningar Sveriges femte högsta hus. Byggnaden är främst tänkt som ett kontorshus. Utvecklingen sköts av Annehem och upphandlingen av entreprenaden ombesörjs av PEAB.

 

9. Nytt reningsverk Sjölunda i Malmö

 

 

Arbetet med nya inloppskanaler för det nya reningsverket i Malmö pågår för fullt. Ordersumman är på 200 miljoner kronor och anläggningen beräknas stå klart 2018/2019.

 

10. Höghastighetståget

 

 

Detta projekt ligger visserligen långt fram i tiden – först om tio år beräknas själv anläggningsarbetet komma igång. Men redan nu är diskussionen igång, bl.a. om var den nya stationen i Lund ska ligga. Ska den placeras i centrala staden eller utanför. Projektet kommer att bli det ojämförligast största för många år framöver. Totalt för hela landet beräknas projektet till 320 miljarder kronor.

Annons

Annons