Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jun, 18 2018
Senaste Nytt...

Framtidens port-och dockningssystem är kundanpassade och högteknologiska

En trend är att många väljer lite mer exklusiva produkter, många kostar gärna på sig ett portsystem som både är funktionellt och estetiskt tilltalande. Foto: Hörmann
En trend är att många väljer lite mer exklusiva produkter, många kostar gärna på sig ett portsystem som både är funktionellt och estetiskt tilltalande. Foto: Hörmann
Varje portsystem är unikt och kundanpassat avseende styrning, radiostyrning och handsändare. Foto: Hörmann
Varje portsystem är unikt och kundanpassat avseende styrning, radiostyrning och handsändare. Foto: Hörmann
Publicerad av
Redaktionen - 14 jun 2017

Text: Annika Wihlborg
 

De port- och dockningssystem som används i lager- och logistikanläggningar är inte längre enbart portsystem, de har istället utvecklats till smarta uppkopplade system som både bidrar till ökad energieffektivitet, säkerhet och en effektivare godshantering.

– Utmaningar för oss är nya aktörer som kommer in på marknaden, tillsammans med att företag öppnar upp för nya säljkanaler. Det rör sig ofta om utländska aktörer med försäljning via nätet. Just försäljningen via nätet har generellt sett ökat, vilket förstås innebär att vi behöver anpassa oss till den rådande utvecklingen. Det är en säljkanal som med stor sannolikhet kommer att stärkas framöver, säger Patrik Ihrstedt, som sedan januari 2017 är vd på Hörmann Sverige, som tillhör Europas ledande leverantör av garage- och industriportar. Patrik efterträdde Per Wetterdahl, som i slutet av 2016 gick i pension efter snart tjugo år på vd-posten.

Patrik Ihrstedt, som tidigare varit Örebrochef på Skanska, valde att byta byggbranschen mot port- och dockningssystemsbranschen eftersom han tycker att Hörmann är ett spännande företag med en omfattande utvecklingspotential. Att bli vd för ett företag som har ett gott renommé på marknaden kändes förstås också intressant.

Mer påkostade portsystem
Patrik Ihrstedt har också märkt av en ökad efterfrågan på helhetslösningar, många logistikaktörer vill att en och samma leverantör står för och tar ett helhetsansvar för den samlade leveransen och installationen av hela portsystemet, från dockningsbrygga till själva porten.
–En trend är att efterfrågan på mekaniska vädertätningar ökar. En annan är att många väljer lite mer exklusiva produkter, man kostar gärna på sig ett portsystem som både är funktionellt och estetiskt tilltalande. Det märks bland annat på att det blivit vanligare med lite större glasytor på portarna. En tydlig trend bland logistikkunder är att varje portsystem är unikt och kundanpassat avseende styrning, och där radiostyrning och handsändare är mycket efterfrågade. När kraven på energieffektivitet, säkerhet och hållbarhet ökar måste man hitta individuella lösningar för varje fastighetsägares situation, säger Patrik Ihrstedt.

Integrering med IT-system möjliggör smarta funktioner
Att dockningssystemen integreras med företagets övriga IT-system blir allt vanligare. Det ger en ökad kontroll över en logistikanläggnings samlade portbestånd och möjlighet att integrera fler smarta funktioner i portsystemen, exempelvis säkerhetsfunktioner och övervakning på distans samt uppföljning kring vilka portar som används mest frekvent.

I takt med att kraven på logistikfastigheters energieffektivitet skärps stärks även kraven på att de portsystem som används ska vara så energieffektiva som möjligt. Tjockare och mer välisolerade portsystem har därför blivit vanligare tillsammans med att arbetet med att minska den så kallade stand-by förbrukningen på el blivit allt viktigare.

 

 

Annons

Annons