Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, maj, 20 2018
Senaste Nytt...

Blockkedjeteknik möjliggör smidigare handel

Bild: Vattenfall/News from Vattenfall
Bild: Vattenfall/News from Vattenfall
Publicerad av
Jessica Nejman - 09 jun 2017

Vattenfalls Business Area Markets och 22 andra europeiska energihandelsföretag har gått samman för att kunna bedriva så kallad ”peer-to-peer trading”, på elmarknaden med hjälp av blockkedjeteknik.

– Blockkedjetekniken ses av många som en av de tekniker som väntas få stort genomslag under de kommande åren. Bitcoins är det mest kända exemplet, en internetvaluta som är baserad på den här tekniken. Med blockkedjeteknik kan en part bedriva handel, med exempelvis pengar, på ett säkert sätt med en annan part utan att det behövs någon mellanhand i form av till exempel en bank, säger Christian Tobias, Solution Architect på BA Markets.

Det ska innebära att Vattenfall och andra handelsföretag kan köpa och sälja energi utan att behöva göra det via en centraliserad elmarknadsplats, och därigenom spara pengar.

Under testen syftar Vattenfall att lära sig mer om blockkedjetekniken och få reda på om en decentraliserad lösning fungerar lika bra som befintliga handelsplattformar när det gäller handelsvolymer och transaktionshastigheter, men till en lägre kostnad

Koncepttestet kommer att pågå fram till slutet av 2017. En avgörande fas i projektet äger rum mot slutet av året. Då är tanken att deltagarna ska börja handla via blockkedjan på riktigt. Om allt fungerar som det ska kommer detta att blir det första blockkedjebaserade peer-to-peer-handelssystemet för energiprodukter som tas i bruk.