Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, maj, 26 2019
Senaste Nytt...

Visionen om supersnabb högbana genom Halland presenterad

En kinesisk skiss om ett höghastighetståg på viadukt. Skiss: CRCC
En kinesisk skiss om ett höghastighetståg på viadukt. Skiss: CRCC
Publicerad av
Markku Björkman - 31 mar 2017

Nu finns planer på en höghastighetsbana genom hela Halland byggd på en hög viadukt, som kommer att trafikeras av extra snabba höghastighetståg, som klarar av sträckan mellan Oslo och Köpenhamn på 2,5 timme.

Första mötet om höghastighetsbanan ägde rum i början av mars i Göteborg.
Målet är att kunna åka tåg, som färdas upp till 400 kilometer i timmen från Oslo till Köpenhamn och sedan vidare till Hamburg i Tyskland, skrev GP nyligen.

Initiativtagarna till snabbtåget är Bo Larsson, teknisk doktor, docent i stadsbyggnad och Per Corshammar, expert på järnväg, inklusive området höghastighetståg.
Deras idé är en fullföljning på projektet "Nordic 8 million city" som inriktade sig på en liknande sträckning och som togs fram 2011.

Enligt Bo Larsson blir kostnaderna betydligt lägre om man bygger järnväg på bro. Dessutom blir det mindre ingrepp i landskapet och lantbruket kan fortsätta som vanligt. Larsson har hämtat idén från Japan och Kina där man oftast bygger järnvägar på viadukter. 
- Det tar ungefär fem år att bygga en sådan järnvägssträcka, vilket är tre, fyra gånger snabbare än vad Trafikverket klarar av, säger Per Corshammar.

Han förklarar för GP, att hittills har 77 länder byggt eller bygger höghastighetsbanor på broar, bland annat Marocko, Israel, Kazakstan och Indonesien. Prislappen beräknas hamna på cirka 200 miljarder kronor för en sträcka mellan Oslo och Öresund.

Det finns dock en mängd hinder innan projektet kan bli verklighet. Enligt initiativtagarna krävs det nämligen att minst två partners från två av länderna Norge, Sverige och Danmark går in och finansierar.
EU/norska staten kunde inledningsvis tänkas ge 50 procent i bidrag, högst sammanlagt 50 000 euro. Det innebär att hälften, 425 000 kronor, behövs från partners. 

 

 

Annons

Annons

Annons