Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jun, 18 2018
Senaste Nytt...

Alstom och ATL lanserar en ny elbuss

Aptis unika design har kopierats från en spårvagn. Foto: Alstom, A. Fevrier
Aptis unika design har kopierats från en spårvagn. Foto: Alstom, A. Fevrier
Publicerad av
Markku Björkman - 10 mar 2017

Den 9 mars presenterades Alstoms och fordonstillverkaren NTL:s innovativa mobilitetslösning Aptis i Duppigheim i franska Elsass. Bland flera europeiska städer, som söker smartare, effektivare och mer integrerande kommunala transportmedel har elbussen Aptis redan väckt stort intresse, meddelar Alstom.

I Frankrike har trafikföretaget STIF beslutat att inleda två studier, varav en med transportföretaget RATP.  Aptis kommer att genomgå testkörningar i Paris och i regionen Ile-de-France under andra halvan av 2017.

Aptis unika och innovativa design, baserad på en spårvagn, innehåller lågt golv och 360 graders panoramafönster. Två eller tre stora dubbeldörrar möjliggör, enligt tillverkaren, en enkel av- och påstigning samt smidig tillgänglighet för rullstolar och barnvagnar.

Operatörerna kan också dra nytta av fordonet, som är lätt att underhålla, eftersom bussen har den längsta livslängden i sin kategori. Med fyra styrbara hjul, istället för två för en vanlig buss, behöver Aptis 25 procent mindre yta i kurvor, vilket ger perfekt mobilitet i en stad med trånga gator. Vid busshållplatser, kan Aptis stanna enkelt trots begränsat utrymme.

Det är dock inte bara fordonet som lanseras av Alstom och NTL, utan kunden får ett helt system. Det omfattar dimensionering, laddningsalternativ, väg- infrastruktur, leasing och en kostnadseffektiv integration av elmobilitet i städernas transportnät. På grund av minimalt underhåll och låga driftskostnader och en längre livslängd än vad som är fallet med bussar, ligger Aptis ägandekostnader i nivå med dagens dieselbussar.

Aptis kan laddas på natten i depån eller snabbt under den dagliga verksamheten. Snabbladdning sker antingen via inverterad strömavtagare eller SRS, Alstoms innovativa snabba markladdningssystem.

 

Annons

Annons