Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, feb, 17 2019
Senaste Nytt...

Avgift i hamnar bidrar till utsläpp till havs

Foto: Raimond Spekking
Foto: Raimond Spekking
Publicerad av
Markku Björkman - 21 aug 2013

Staden Hamburgs miljöminister ser ett samband mellan en ny avgift på deponering av spillolja i Hamburg och ökade oljeutsläpp i Nordsjön. För närvarande diskuterar EU-kommissionen att införa en obligatorisk avlämning av avfall inklusive spillolja i hamnar som ett sätt att minska den växande spilloljeutsläpp i havet.

Den senaste tidens upprepade oljeutsläpp längs den tyska och den danska delen av Nordsjökusten kan enligt Hamburgs miljöminister, Fritz Vahrenholt,  kopplas till den tyska skattepolitiken. Miljöministern uttalade sig nyligen för den tyska nyhetsbyrån DPA.

Tills för några år sedan var det gratis att rengöra och tömma fartygstankar och maskiner från oljerester i Hamburg.

Ifjol slutade den federala regeringens att även ge bidrag till förfarandet, och istället infördes en avgift. Sedan dess har spolning av oljetankar minskat avsevärt i Hamburg. Mängden av bearbetad så kallad slaskolja från fartygens tankar har sjunkit med drygt 30 procent. Enligt Vahrenholt kan en del av den ”borttappade” oljan kan ha istället  hamnat i Nordsjön. Han vill helst införa ett system som är lika för alla hamnar. En renspolning från olja inne i hamnområdet skall vara avgiftsbelagt. Alla fartyg som anlöper hamnen, måste betala oavsett om de använder avfallsanläggningen eller inte.

Ett diskussionsunderlag från EU-kommissionen från augusti i år ger signaler om att kommissionen är beredd att gå vidare i denna fråga.

Annons