Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt...

Framtidens tidningsdistribution är här

Sveriges första print-on-demand kiosk i centrala Stockholm. Foto: Ricoh Sverige
Sveriges första print-on-demand kiosk i centrala Stockholm. Foto: Ricoh Sverige
Publicerad av
Christer Wiik - 20 jun 2013

I dag den 20 juni,invigdes den första print-on-demand-tidningskiosken, Meganews, i Mood-gallerian i Stockholm.  Bakom printtekniken står Ricoh.

 Meganews är en internetansluten tidningsautomat som trycker ett exemplar av den tidskrift du valt direkt efter att du har köpt den. Två minuter tar det från ditt köp tills tidningen dimper ner i luckan.

Bakom idén står journalisten och tv-profilen Lars Adaktusson, hans bror Hans och deras företag Meganews Sweden. Bakom med print-on-demand-tekniken står Ricoh. – Beställningen av en tidning görs via skärmar på kiosken och betalas med kontokort på kortterminaler. Printmaskinen i tidningskiosken är framtagen och levererad av Ricoh, säger Tommy Segelberg, Director Nordic Operations, Production Printing Business Group, Ricoh.

Bakom mjukvaran, kortterminalen och skärmarna står teknikkonsultbolaget Sweco. Industridesignföretaget LA + B har gjort designen.

Förutom att lösningen minskar förlagens kostnader för distribution och returhantering, är den mer skonsam för miljön då den sparar transporter. Cirka 60 procent mindre utsläpp av fossila växthusgaser genereras under livscykeln för en såld tidskrift som trycks i en Meganews-kiosk jämfört med en tidskrift som är tryckt och distribuerad på traditionellt vis. Detta enligt en undersökning gjord av forskningsinstitutet Innventia på uppdrag av Meganews Magazines. Skillnaden beror på att 40 procent av de traditionella tidskrifterna inte säljs, måste returneras och går direkt till återvinning.

I dagsläget kan kunderna välja mellan över 200 veckotidningar, tidsskrifter och magasin.

Nästan alla svenska förlag är med på tåget, bland annat Bonnier Tidskrifter, Aller Media, Albinson & Sjöberg, LRF Media, IDG, Talentum och Medströms.

Kiosken i Mood-gallerian är den första, men de närmsta sex månaderna kommer kiosken att testas på bland annat flygplatser, hotell, matbutiker, sjukhus och gallerior.

 

 

Annons

Annons

Annons