Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, feb, 17 2019
Senaste Nytt...

Mer än en tredjedel av alla julklappar e-handlade

Foto: Infocux
Foto: Infocux
Publicerad av
Christer Wiik - 23 dec 2016

Svenskarna har fram till den 19 december köpt julklappar för 15,8 miljarder kronor och 35 procent av inköpen har skett via internet. Det innebär att svenskarna i år e-handlat julklappar för 5,6 miljarder kronor. Det framgår av en ny undersökning från PostNord.

PostNord har låtit Kantar SIFO fråga 2000 personer om deras julklappsinköp fram till den 19 december. Av svaren framgår att 49 procent har e-handlat julklappar hittills i år. Mest handlar 30-49-åringarna, där två av tre i åldersspannet köpt minst en julklapp på nätet.

Vid samma tidpunkt förra året hade 28 procent av julklapparna handlats via internet och i år är siffran alltså mer än en tredjedel, 35 procent. När undersökningen genomfördes uppskattade svenskarna att de kommer att e-handla julklappar för ytterligare 1,7 miljarder kronor, vilket skulle innebära att vi totalt landar på 7,3 miljarder kronor.

‑ Som vi tidigare förutspått har julhandeln på nätet visat en stark tillväxt i år. Många vill slippa trängas i butikerna, minska julstressen och istället sitta i lugn och ro och beställa hem julklappar via nätet. I de fysiska butikerna handlar vi däremot in i det sista, vilket gör att siffran för den totala julhandeln utan tvivel kommer att öka, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord.

E-handelns smidighet bekräftas också av undersökningen. Nära nio av tio konsumenter är nöjda med sin senaste e-handelsleverans, oavsett om den skett via utlämningsställen, av brevbäraren eller med någon annan form av hemleverans. Väntetiderna på att få ut sina paket på ett utlämningsställe har i genomsnitt varit mindre än fem minuter.

- Vi har förstärkt hela verksamheten i år, vilket gjort att vi klarar av de ökade paketvolymerna från e-handeln. Alltifrån mer personal, fler fordon och ombud till att stärka kapaciteten ute hos de befintliga ombuden. Det har varit en intensiv period, men oerhört rolig och alla medarbetare går in för att göra det lilla extra. De sista dagarna kör vi nu ut hundratusentals paket till butikerna och ombuden, samtidigt som brevbärarna delar ut mängder av julklappar även de, säger Carin Blom.

Annons