Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, apr, 24 2019
Senaste Nytt...

Två hamnar i en ger konkurrensfördel

Takläggning på Biltemas jättelika lagerbyggnad i hamnen i Halmstad.  Foto: Industritak
Takläggning på Biltemas jättelika lagerbyggnad i hamnen i Halmstad. Foto: Industritak
Publicerad av
Christer Wiik - 30 nov 2016

Efter Hallandsåstunnelns öppnande har Halmstad fått ett kraftigt förstärkt utgångsläge för transporter och logistikutveckling. Just godstågen kunde ha det mäkta kämpigt när de skulle uppför backarna på Hallandsåsen och runda Båstad, särskilt på höstarna när de slirade i lövsamlingarna på enkelspårets räls. Nu svischar långa godståg med dubbla lok rakt igenom åsen på några minuter. Ungefär mitt emellan Malmö och Göteborg med västkustbanan och E6:an utanför dörren blir Halmstad en transportlänk mellan dessa storregioner.

Logistikläget erbjuder två hamnar i en, genom att Halmstads hamn och Varbergs hamn slagits ihop till ett bolag, Hallands hamnar (Port of Halland). Samarbetet med Eskilstuna öppnar för transporter till och från Mälarregionen/Stockholm genom en tågpendling fem dagar i veckan. En ny kombiterminal i Halmstad skulle välkomnas av näringslivet i regionen. Genom Stena Nordic Recycling Center, en gigantisk återvinningsanläggning, inriktad på återvinning av bilar och Europas modernaste, får Halmstad en ledande ställning inom bildemontering och återvinning för hela Norden. Kommunens miljöprofil har stärkts betydligt genom denna unika återvinningsindustri. Halmstads starka utveckling som logistikcenter baseras på Biltemas omfattande investeringar i stora lagerbyggnader i staden. Sedan 2007 har flera stora logistikenheter byggts i staden.

Nu uppförs ett centrallager på 47 000 kvadratmeter (åtta fotbollsplaner) vid hamnområdet och Gamla slakteriet. I januari 2017 skall driften vara igång här. 85 procent av Biltemas produkter kommer med fartyg från Asien där de tillverkas. Hallands hamnar tjänar väl för att svara mot denna import som bara ökar. Redan är bygget igång för ännu en stor lagerbyggnad vid det nedlagda järnverket. Biltemas planer på ytterligare en logistikanläggning i Halmstad är dessutom långt framskridna.  

 

Annons

Annons

Annons