Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, sep, 19 2017
Senaste Nytt...

Gästrike återvinnare satsar på HVO

Foto: Gästrike återvinnare
Foto: Gästrike återvinnare
Publicerad av
Christer Wiik - 23 mar 2016

Nu tankar chaufförerna på Gästrike återvinnare för första gången någonsin sina sopbilar med fossilfritt bränsle. Gästrike återvinnare har byggt ett eget tankställe för HVO diesel och det minskar koldioxidutsläppen från deras bilar med 50-90 procent. 

– Att minska koldioxidutsläppen från våra bilar så mycket är till stor nytta för miljön och vårt bidrag till en värld som räcker längre, säger Per Sundström, chef logistik och behandling på Gästrike återvinnare.

Utsläppen måste minska för klimatets skull och det löste Gästrike återvinnare bland annat genom att bygga ett eget tankställe med miljövänligt drivmedel. Från och med den här veckan tankar chaufförerna för första gången HVO diesel på Utmarksvägen 16 i Gävle. Det är Gästrike återvinnares egna tunga fordon som hädanefter ska kunna tanka helt fossilfritt.

Hur mycket biodrivmedel som kan produceras på ett hållbart sätt diskuteras. Hos Gästrike återvinnare är därför biodrivmedel en av flera viktiga fossilfria alternativ som kan hjälpa till att minska miljöpåverkan. Tjänstebilarna drivs sen en tid tillbaka antingen av el eller gas. Nästa steg är nu att fasa in Gästrike återvinnares tunga fordon mot biogas.

HVO diesel är en syntetisk diesel och förkortas HVO, hydrotreated vegetable oil eller BTL, biomass to liquide. Den HVO som köps in till tankstället tillverkas huvudsakligen av slakteriavfall och rapsolja. Den är förnybar och framställs genom hydrering av växter och djurfetter. För tillverkningen av den HVO-diesel som Gästrike återvinnare köper in används inte palmolja.

HVO diesel är godkänt drivmedel för Scanias och Volvos tunga fordon. Under olika produktnamn ersätter den fossila bränslen inom transportsektorn - antingen som rent biodrivmedel eller som låginblandning i miljödiesel.