Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, sep, 19 2017
Senaste Nytt...

Högtflygande planer för Landvetter

Nu pågår de största anläggningsarbetena på Landvetter flygplats sedan mitten på 70-talet då flygplatsen började byggas. 250 000 kvadratmeter mark, motsvarande 30 fotbollsplaner, ska terrasseras för utveckling av nya anläggningar inom lager, logistik och verksamheter med kontor. Bild: Svedavia
Nu pågår de största anläggningsarbetena på Landvetter flygplats sedan mitten på 70-talet då flygplatsen började byggas. 250 000 kvadratmeter mark, motsvarande 30 fotbollsplaner, ska terrasseras för utveckling av nya anläggningar inom lager, logistik och verksamheter med kontor. Bild: Svedavia
Karl Wistrand, vd för Swedavia. Foto: Swedavia
Karl Wistrand, vd för Swedavia. Foto: Swedavia
Publicerad av
Christer Wiik - 15 mar 2016

Det går bra för Göteborg Landvetter Airport. Förra året sattes rekord i antalet passagerare som landade på flygplatsen. Och nu pågår de största anläggningsarbetena sedan Landvetter började byggas i mitten av sjuttiotalet.

Det ärSwedavia Real Estate AB - som ansvarar för fastighetsutvecklingen kring Swedavias tio flygplatser - som driver projektet tillsammans med Bockasjö i ett joint venture. Arbetet med att grundlägga 250 000 kvadratmeter mark pågår i det som kallas Logistics park 1 och som är en del i planerna att utveckla ett Landvetter Airport City Göteborg, norr om Landvetter. Härryda kommun är igång med en detaljplan för handelsparken.

Lockar med logistikläge av rangOmrådet som nu anläggs ligger till höger om vägen som leder till flygplatsterminalen, mellan motorvägen och en befintlig logistikbyggnad, i det västra området. Tanken är att locka logistik- och lageraktörer att etablera sig här, med distributionscenter och annan logistikverksamhet. DB Schenker är redan på plats med en anläggning på ca 50 000 kvadratmeter. Totalt handlar det om byggnader för logistikverksamhet som ska uppföras på ytterligare cirka 100 000 kvadratmeter.Först när området är färdiggrundlagt och hyresgästerna kontrakterade tas ritningar på fram på logistikfastigheterna, utifrån hyresgästens önskemål. Men redan nu blir Swedavia Real Estate kontaktat av presumtiva hyresgäster, berättar Karl Wistrand, vd för Swedavia.- Det är en väldigt positiv utveckling i hela Göteborgsregionen och det smittar av sig på Landvetter, säger han.

Femte största i NordenEfter att förra året ha passerat Flesland i norska Bergen ligger nu Landvetter på femte platsi Norden med cirka 6 miljoner resenärer per år. -Jag skulle vilja påstå att detta är ett av de mest attraktiva områdena i regionen. Flygplatserna blir mer och mer ett logistiknav där de stora logistikföretagen och andra bolag gärna placerar sig, säger Karl.  Samtidigt med anläggningsarbetena för logistikparken bereds mark för fler framtida utvecklingsområden som e-handel, verkstäder och i viss mån kontorsverksamhet. Och på en annan del av flygplatsområdet bygger Swedavia Real Estate en fastighet åt DHL tillsammans med Alecta.

Tåganslutning på sikt-På sikt får Landvetter en tåganslutning och det kommer att ge ett ökat upptagningsområde. Att få in näringslivet och att det görs långsiktiga investeringar är väldigt spännande. Det borgar för framtida utvecklingsmöjligheter, säger Karl.En framtidsplan som Swedavia har är att bygga ett hotell i terminalen. Dessutom planeras för en utbyggnad söderut av Landvetter för att kunna ta emot mer flygtrafik.- Vi har sett på masterplanen för hela flygplatsen de närmaste 40 åren och vi har god kontroll på att vi inte gör något vi får äta upp i nästa steg, säger han. Vi exploaterar för att ta hem vinsten, så att vi kan exploatera andra områden runt flygplatsen och växa i takt med regionen. Det är en absolut symbios, säger han.

FaktaLogistics park 1Total anläggningsyta: 250 000 kvadratmeterAnläggningskostnad: 60 MSEKFörsta hyresgäst flyttar in: under 2017