Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, okt, 20 2017
Senaste Nytt...

Automatisk orderplockare bästa produkt på LogiMAT

Automatiska orderplockaren iGo neo CX 20 är en riktig teamworker, som anpassar sig instinktivt till operatörens eget arbetstempo
Automatiska orderplockaren iGo neo CX 20 är en riktig teamworker, som anpassar sig instinktivt till operatörens eget arbetstempo
Publicerad av
Markku Björkman - 11 mar 2016

Tyska företaget STILL GmbH blev LogiMAT-mässans vinnare 2016 i kategorin ”orderplockning, lyft och lagerteknologi” med automatiska plockaren iGo neo CX 20.

Det verkar vara en riktig teamworker, som interagerar intelligent med operatören allt efter vederbörandes eget arbetstempo.  iGo neo CX 20 förflyttar sig efter operatören, men håller samtidigt ett säkert avstånd. Detta innovativa fordon är som en skugga som följer och anpassar sig instinktivt till operatörens rörelser. Han eller hon kan röra sig även fritt runt plockaren utan risk för påkörning.

Distanserar som uppstår i regel med manuell körning är numera ett minne blott. Istället riktas fokus helt på en lättlöpande och felfri plockning. Folk i närheten och i omgivningen skyddas ordentligt. Denna industriella flakvagn kör självständigt runt i distributionslagret med hjälp av ett laserstött system som identifierar omgivningen komplett. Systemet känner igen lagerstället och dess ”topografi”. 

Systemet minns och reagerar på hyllor och hinder, inklusive operatören och andra personer. Innovationen anses vara en klar förbättring inom ett tidigare okänt område där säkerhet och effektivitet har tillförts nya möjligheter genom denna instinktiva orderplockning. Och för första gången minskar gapet mellan robotarna och intralogistik.

Det fanns en uppsjö av analys- och styrningsprogram vid Stuttgarts logistikmässa. EazyStock, en division inom Syncron med svenska delägare, som ställde ut på årets logiMAT har enligt företagets mässrepresentant, Piotr Lisowski, utvecklat ett effektivt analysprogram på flera språk för lagerstyrning av bilreservdelar.

Nyligen valde reservdelstillverkaren Kavo Parts att använda EazyStock:s analysprogram.  Kavo Parts, global leverantör av högkvalitativa japanska och koreanska bildelar. Kavo Parts har ett omfattande sortiment som är tillgängligt i mer än 40 länder

-Projektet går snabbt framåt då EazyStock är en molntjänst (SaaS). Kavo Parts behöver inte göra investeringar eller lägga tid på kringliggande IT-infrastruktur som de skulle med traditionell programvara, sade Mark-Jan Hennink, EazyStock konsult på SucceedIT B.V.

Efter en omfattande utvärdering av systemstöd valde Kavo Parts att komplettera affärssystemet Dynamics NAV (Navision) med EazyStock.

JLT Mobile Computers, som representerades på LogiMAT av försäljningschefen Christian Funk, är en svensk tillverkare av robusta datorer för användning i industriella och ”tuffa miljöer”.

- Våra datorer kan byggas in i maskiner och fordon, det finns också modeller som kan bäras och användas utomhus i JLT:s produktsortiment, berättade Christian Funk.

Datorer från JLT används enligt Funk inom många olika verksamheter såsom skogsindustrin, försvarsindustrin, polis och räddningstjänst samt bland logistikföretag där man finner professionella användare som ställer höga krav på funktion och kvalitet.