Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, okt, 20 2017
Senaste Nytt...

Södra satsar på fossilfria transporter

En av Södras flislastbilar. Foto: Andreas Lindholm
En av Södras flislastbilar. Foto: Andreas Lindholm
Publicerad av
Christer Wiik - 03 mar 2016

Södra har beslutat att använda biodrivmedlet HVO (hydrerad vegetabilisk olja) som bränsle i sina lastbilar och anläggningsmaskiner i koncernen. HVO är ett klimatsmart alternativ till fossil diesel.

HVO är ett bränsle för alla typer av dieselmotorer och är ur användningssynpunkt helt identiskt med fossil diesel.  Råvaror till Södras HVO är slakteriavfall och restprodukter från rapsolja och solrosolja, och det är alltså ett andra generationens biodrivmedel.

- Det har bättre miljömässiga egenskaper då det är 100 procent fossilfritt. Det innebär att det är helt förnybart och har en markant lägre växthuspåverkan, säger Henrik Brodin, inköpare på Södra.   Eftersom biobränslet kan tillverkas av en rad olika oljor har Södra inkluderat i avtal med sina samarbetspartners att det ska finnas råvaruursprung samt spårbarhet.

- Spårbarheten på fossilfria drivmedel är mycket bättre än på fossila och vi är tydliga med att vi inte tillåter palmolja. Detta är något som Södra helt tar avstånd från, säger Henrik Brodin.   Idag drivs flera av Södras fordon på RME, ett biobaserat förnybart bränsle. När det infördes 2012 var det ett första steg på vägen mot att bli fossilfria. Nu är det dags för nästa steg med ett biobränsle som gör det möjligt att kunna ställa om en större del av fordonsflottan.

-HVO är till skillnad från RME identiskt med fossil diesel, det innebär en klar fördel för motorerna. Det är ett bättre alternativ både totalekonomiskt och miljömässigt säger Åsa Forss, chef för Södras flisbilar. Södra är nu inne i en uppstartsfas där ambitionen är att alla tre brukens fordon ska använda det nya drivmedlet samt att 90 procent av Södrakoncernens dieseltankar ska bestå av det nya drivmedlet inom kort. På Södras plantenhet i Flåboda och Södras massabruk i Värö har man testkört det nya drivmedlet sedan ett år tillbaka i ett pilotprojekt. Resultatet har blivit mycket lyckat, vilket gör att Södra nu vill gå vidare med produkten och implementera det på bred front.