Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, okt, 20 2017
Senaste Nytt...

Blåkläder investerar i nytt logistiksystem

Autostore är byggd som en stor kub med olika boxar. Varje box har ett nummer kopplat till en varuartikel. Högst upp på kuben assisterar robotar som på kommando hämtar och levererar de artiklar som personalen efterfrågar. Foto: Autostore
Autostore är byggd som en stor kub med olika boxar. Varje box har ett nummer kopplat till en varuartikel. Högst upp på kuben assisterar robotar som på kommando hämtar och levererar de artiklar som personalen efterfrågar. Foto: Autostore
Publicerad av
Christer Wiik - 03 mar 2016

40 000 kvadratmeter är inte tillräckligt när Blåkläder expanderar kraftigt. För att slippa bygga ut satsar man nu 40 miljoner kronor på en ny helautomatisk logistiklösning. Förutom effektivare lagerhantering så är bättre arbetsmiljö, snabbare orderhantering och ökad leveranssäkerhet fördelarna med det nya systemet.

 – Vi behöver mer utrymme för både kontor och lager. Det här blev ett effektivt sätt att expandera i befintliga lokaler eftersom vi kan effektiviserar vår lageryta med 60 procent, säger Anders Carlsson, vd på Blåkläder.

Blåkläder är ett av de första företagen i Sverige som investerar i logistiklösningen Autostore. Förutom effektivare disponering av lagerytan så ger Autostore bättre arbetsförhållanden för lagerpersonalen.  – Vi ser många fördelar med systemet. Inte minst att det är mer ergonomisk riktigt för vår personal med bland annat färre tunga lyft och mindre olycksrisker när vi inte längre använder oss av truckar. Vi blir också snabbare i vår orderhantering och får ut fler artiklar per dag, säger Anders Carlsson.  Autostore är byggd som en stor kub med olika boxar. Varje box har ett nummer kopplat till en varuartikel. Högst upp på kuben assisterar robotar som på kommando hämtar och levererar de artiklar som personalen efterfrågar. – Enklast förklarat så vänder vi på hela lagerhanteringen. Tidigare körde vi runt med truckar fyllde på och plockade varor. Nu gör vi tvärtom – personalen står vid stationer och varorna kommer till dem, förklarar Anders.  Systemet som är det modernaste i sitt slag drar extremt lite energi och är ur miljösynpunkt en genomtänkt lösning. I första steget kommer Autostore hantera 28 000 boxar på lagret men Blåkläder planerar redan för en dubblering.  – Vi är inne i en starkt expansiv fas. 2015 var ett rekordår år på många sätt och vi fortsätter framåt med samma energi, säger Anders.