Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, sep, 20 2017
Senaste Nytt...

Framtidsdagen avgjord i Göteborg

Framtidsdagen ägde rum på Universeum i Göteborg. Foto: Hogia
Framtidsdagen ägde rum på Universeum i Göteborg. Foto: Hogia
Publicerad av
Christer Wiik - 11 feb 2016

Nyligen avgjordes årets upplaga av Framtidsdagen på Universeum i Göteborg. Det var elever i årskurs 7 och 8 som tävlade i Framtida Transporter och som samlades för att presentera sina visioner för hur transporter skulle kunna ske på ett hållbart sätt i framtiden.

Under dagen fick man se tåg som gick i rör med vacuum, linbanor (vilket ju nu inom kort verkar bli verklighet i Göteborg), flygplan drivna med förnybar energi. Flera bidrag fokuserade på lösningar för citylogistik där eleverna arbetat fram förslag för att ta bort bilar från staden, där vägarna istället används till gångtrafikanter och cyklar.

En lösning som visades var där eleverna band samman byggnader med rör för transport av människor. Några av lösningarna byggde på energi från fusionskraft, men i princip alla lösningar hade valt vind, vatten och sol som energikällor. Grafen var ett återkommande material, vilket är passande i Göteborg, då det forskas på just grafen i Göteborg.

För godstransporter visades ett förslag kring taggning av containrar. Genom att tagga specifikt gods som finns i containrarna skulle man kunna hantera omlastning i hamnar på ett mycket enklare och effektivare sätt. Via detta system skulle man ha koll på alla transporter och vad som transporterades i realtid. Givetvis drevs transportfartygen i framtiden med vindkraft. 

 Vilka av idéerna, som presenterades, blir verklighet? Blir det en linbana eller ett vacuumtåg, som blir verklighet först? Eller om det blir induktiva laddningsstationer vid alla parkeringsplatser, som känner av bilen och skickar räkningen till den som laddar?