Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, sep, 19 2017
Senaste Nytt...

WSP laserskannar Sveriges stomvägnät

Foto: WSP
Foto: WSP
Publicerad av
Christer Wiik - 11 jan 2016

WSP har vunnit Trafikverkets upphandling av datainsamling av stomvägnätet i Sveriges samtliga sex regioner. Datainsamlingen omfattar laserskanning och fotografering i 360-graders vy och ingår som en del i Trafikverkets uppbyggnad av ett nytt IT-system för att hantera all anläggningsinformation. Arbetet påbörjades i december 2015 och beräknas vara klart 2017.

Det är första gången som hela det nationella stomvägnätet skannas och fotograferas och det rör sig om cirka 17 000 kilometer. Insamlad data ska bland annat användas som underlag för projektering och informationsextrahering inom anläggningen, exempelvis för åtgärder vid drift och underhåll. Datainsamlingen kommer att genomföras via bil med WSP: s mobila teknik för 360-graders fotografering och laserskanning.

- Vi är glada att ha fått uppdraget som är ännu ett bevis för att vår egenutvecklade mätmetod har visat sig vara effektivast både i nationell och internationell konkurrens. Insamling av anläggningsdata är en del i ett arbete som ska leda till en underhållsstrategi och en ekonomisk planering för ägaren av infrastrukturen, säger Sara Hederos, gruppchef Geoinformatik och Asset Management på WSP