Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, sep, 19 2017
Senaste Nytt...

GLC samlar all sin verksamhet i nybyggt logistikcenter i Gårdsten

GLC: s nya logistikanläggning står klar lagom till deras åttioårsjubileum. Bild: GLC
GLC: s nya logistikanläggning står klar lagom till deras åttioårsjubileum. Bild: GLC
Asfaltering pågår vid byggnationen av GLC:s nya logistikcenter. Bild: GLC
Asfaltering pågår vid byggnationen av GLC:s nya logistikcenter. Bild: GLC
Publicerad av
Annika Wihlborg - 30 dec 2015

I januari 2016 inviger Göteborgs Lastbilscentral, GLC, sitt nya logistikcenter i Gårdsten i nordöstra Göteborg. Det nya logistikcentret blir drygt 15 000 kvadratmeter stort och ger GLC en möjlighet att samla samtliga verksamheter under ett och samma tak. I fastigheten kommer även restaurang och storköksgrossisten Martin & Serveras centrallager att inrymmas.

2014 köpte Göteborgs Lastbilscentral en tomt på 68 000 kvadratmeter i Gårdsten i nordöstra Göteborg. I november samma år inleddes byggnationen av det nya logistikcentret. Att logistikcentret hamnade i just Gårdsten grundar sig i ett avgörande strategiskt beslut som ska stärka företagets framtida konkurrenskraft vad gäller resurser och medarbetare.

– Vi har en stark tilltro till Gårdsten och Angered som viktiga utvecklingsområden i Göteborgs framtida expansion. Dess strategiska geografiska läge med närhet till E6 och E45 har förstås också bidragit till vårt val. Ett modernt och nybyggt logistikcenter kan även underlätta vår framtida rekrytering. Logistikcentret är byggt på ett sätt som möjliggör expansion och framtida tillbyggnader i samtliga väderstreck, säger Martin Salenius, vd på GLC.

Slutbesiktning i mitten av decemberI det nya logistikcentret, som förses med sammanlagt femtiosex lastbilsportar, samlar man sitt kyl- och fryslager samt GLC flytt, som ägnar sig åt nationell och internationell flyttverksamhet. Företagets verksamheter flyttar successivt in i det nya logistikcentret med start i mitten av december. Den åttonde januari räknar Martin Salenius med att samtliga affärsområden är på plats. Martin & Servera kommer att hyra en tredjedel av anläggningen, medan resterande ytor består av kontor och GLC:s egen logistikverksamhet.

– Lagom till att vi fyller åttio år kommer det nya logistikcentret ska stå klart och vara redo för slutbesiktning den sjuttonde december. I logistikcentret samlar vi verksamheter som tidigare funnits på tre adresser runtom i Göteborg, bland annat vårt huvudkontor och en kyl- och frysanläggning på Importgatan. Vi är mycket nöjda med totalentreprenören Serneke Byggs insats och värdesätter att de färdigställer bygget på utsatt datum eftersom det är strategiskt viktigt för oss att komma igång med verksamheten i vårt nya logistikcenter i december, säger Martin Salenius.

Tillvaratar överskottsvärmen från kyl- och frysanläggningen–Vi ser förstås många fördelar i att samla hela vår verksamhet i ett logistikcenter. Det medför dels kostnadsfördelar och möjliggör dessutom utökade möjligheter för våra olika affärsområden att stödja varandra. Den nya anläggningen är dessutom betydligt mer energieffektiv än våra tidigare anläggningar. Logistikcentret blir exempelvis självförsörjande på värme eftersom vi tillvaratar överskottsvärmen från vår kyl- och frysanläggning till att värma upp kontorsdelen. Vår nya anläggning kommer att fungera som vårt skyltfönster mot Logistiksverige, säger Martin Salenius.

FaktaNybyggnad av logistikcenter och kontor i Gårdsten, GöteborgByggherre: GLC (Göteborgs Lastbilscentral)Hyresgäst: Martin & ServeraKonstruktör: Epsilon ByggkonsultTotalentreprenör: Serneke ByggArkitekt: Forum Arkitekter VästTidsram: Byggstart november 2014, beräknas stå klart i december 2015. Officiell invigning planeras i april 2016.Byggkostnad: 160 miljoner kronorOmfattning: 15 000 kvadratmeter