Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, sep, 20 2017
Senaste Nytt...

EU-stöd till svenska städer efter Volvo-varsel

Foto: Volvo Lastvagnar
Foto: Volvo Lastvagnar
Publicerad av
Christer Wiik - 25 sep 2015

Arbetsförmedlingen får drygt 70 miljoner kronor för att hjälpa de uppsagda från Volvo Trucks och underleverantörer tillbaka in i arbetslivet. Projektet riktar sig till personer som förlorat sina arbeten i Umeå, Göteborg och Eskilstuna.

Projektet kommer att drivas av Arbetsförmedlingen inom ramen för Europeiska Globaliseringsfonden, EGF. Det riktar sig till personer som fått sluta sina anställningar på Volvo Trucks och hos underleverantörer som en följd av företagets omstrukturering, som verkställdes tidigare i år.

– I och med EU-medlen kan Arbetsförmedlingen bland annat erbjuda insatser som går utöver det som vi normalt erbjuder. Det blir skräddarsydda insatser för varje individ, säger Carola Larsson, chef på Arbetsförmedlingen i Umeå.

Projektet kommer bland annat erbjuda yrkesvägledning, stöd till start av eget företag, omskolning och vidareutbildning.

Det är den Europeiska globaliseringsfonden, EGF, som står för merparten av de dryga 70 miljoner kronorna.  På uppdrag av Regeringen har Arbetsförmedlingen skickat in ansökan till EU-kommissionen. Även svenska staten är medfinansiär. Syftet med EGF är att hjälpa anställda som förlorat sina jobb till följd av globaliseringen.

– Då varslen i samband med Volvos omstrukturering berörde över 500 personer, möjliggjordes en ansökan till EGF om medel. Nu har vi fått grönt ljus att starta projektet, säger Carola Larsson.

Målgruppen är ca 490 personer i Umeå, drygt 120 personer i Göteborg (Tuve) och ett trettiotal i Eskilstuna. Berörda kommer att få ett brev hem med mer information.Källa: Arbetsförmedlingen