Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jan, 22 2018
Senaste Nytt...

Ökade godsvolymer i Helsingborgs Hamn

Foto: Helsingborgs Hamn
Foto: Helsingborgs Hamn
Publicerad av
Tommy Ekholm - 03 jun 2015

Efter ett starkt 2014 fortsätter Helsingborgs Hamns godsvolymer att växa. Under årets första kvartal ökade det sjöburna godset med 7,4 procent i ton, jämfört med samma period 2014.

Bilfärjegodset i hamnen stiger också stadigt, medan tågtransporterna är oförändrade varför Helsingborgs Hamn nu bland annat satsar ytterligare på att sälja in kombiterminalen och mer gods via järnväg.

2014 var ett bra år för global sjöfart och shipping. Det märktes i Helsingborgs Hamn som såg en fortsatt ökning med 7 procent i paradgrenen containerhantering och ett totalresultat som var starkare än på flera år. Med såväl nya som växande samarbeten ökade hamnen sina marknadsandelar. Samtidigt genomfördes viktiga investeringar för att stärka leveransförmågan till rederier, speditörer och åkerier. Statistiken för första kvartalet 2015 visar på fortsatt god tillväxt för containertrafiken till och från hamnen.

Över 7 procents tillväxt första kvartalet jämfört med 2014 är starkt just eftersom 2014 var ett starkt år i sig. Det är roligt att höra positiva tongångar från rederier och speditörer som ser ljust på framtiden. Det råder en optimism i både regionen och på de globala marknader som vi servar, säger Nicklas Romell, försäljningschef på Helsingborgs Hamn.

De starka signalerna som hamnen får från marknaden är att både import och exportsidan utvecklas positivt. Under det senaste halvåret har ett flertal samarbetspartners valt att utöka sin trafik över Helsingborg. Däribland Hapag-Lloyd som dubblerat sina anlöp, Seago Line som också utökade sina containeranlöp och företag som Boliden och pappersjätten SCA ökade sina godsvolymer.

Förutom ökade godsvolymer i främst sjöburna containrar ökade också färjetrafiken stadigt under det första kvartalet. Bilfärjegodset med 4,7 procent, passagerare med 0,7 procent, lastfordon med 4,5 procent och personfordon med 1,8 procent.