Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jun, 22 2018
Senaste Nytt...

Wärtsilä skriver kontrakt om LNG-terminal i Torneå

Den kommande LNG-terminalen i Torneå. Illustration: Wärtsilä
Den kommande LNG-terminalen i Torneå. Illustration: Wärtsilä
Publicerad av
Christer Wiik - 14 jan 2014

Wärtsilä har skrivit under ett kontrakt om leverans av en LNG-terminal till Torneå i norra Finland. Terminalen ska levereras som nyckelfärdigt projekt. Kontraktet, som har ett värde på cirka 100 miljoner euro, har tecknats med Manga LNG Oy, som är ett samföretag mellan Outokumpu Group, Ruukki Metals Oy, Gasum Oy och EPV Energi Ab. Kontraktet är villkorligt och är bland annat beroende av investeringsstöd samt Manga LNG Oy's kontrakt med andra företag, inklusive gasbolag.

Från terminalen kommer först och främst naturgas att levereras till Outokumpus stålfabrik i Torneå. LNG-terminalen kommer även att stå till tjänst för andra industriföretag, gruvor och andra potentiella gasanvändare i området. I framtiden kan terminalen förse gas till fartyg, bland annat till en planerad isbrytare till Bottenviken.

- Torneå Manga LNG-terminalen är ett långsiktigt investeringsprogram för utvecklandet av infrastrukturen. De som gagnas av detta är sjöfarts- och transportföretag, energiproducenter samt industri- och gruvbolag i norra Finland. Vi värdesätter Wärtsiläs medverkan i projektet som en viktig partner med värdeful expertis och erfarenhet i branschen, säger Pekka Erkkilä, styrelseordförande för Manga LNG Oy.

- Detta är ett stort och väldigt viktigt projekt. Faktumet att Wärtsilä Power Plants har blivit valt att planera, leverera och bygga den nya LNG-terminalen är ett tillkännagivande för vår expertis och erfarenhet i nyckelfärdiga projekt, gashanteringssystem samt i användandet av naturgas som bränsle. Tack vare terminalen kommer detta rena och priskonkurrenskraftiga bränsle att finnas tillgängligt för industrikunderna vid Bottenviken. Terminalen kommer även att främja och öka användandet av LNG som marint bränsle, säger Vesa Riihimäki, direktör för Wärtsilä Power Plants.

 

 

Annons

Annons